Bagaimana Mengatasi Kerosakan pada Aircond Kereta

56 views

Adakah penghawa dingin berhenti bekerja di dalam kereta anda? Atau mungkin ia berfungsi, tidak semestinya musim panas lalu.

Mungkin A / C anda membuat bau apak yang dahsyat atau bengkak apabila anda menghidupkannya.

Apa pun masalahnya, tiada siapa yang mahu berurusan dengan penghawa dingin kereta palsu ketika ia menjadi panas di luar. Lebih buruk lagi, tiada siapa yang mahu menjatuhkan beratus-ratus dolar untuk mendapatkan penghawa dingin yang ditetapkan di dalam kereta mereka.

Mari kita lihat beberapa masalah penyaman udara kereta yang paling biasa. Memperbaiki masalah ini atau menghalangnya daripada berlaku adalah mudah DIY projek penyelenggaraan kereta siapa pun boleh lakukan.

Apapun masalahnya, harap harap anda tidak memerlukan pemampat A / C baru. Itu mahal.

Aircond Meniupkan Udara Panas

Penghawa dingin kenderaan beroperasi pada bahan kimia yang dikenali sebagai penyejuk. Ia biasa dipanggil Freon, tetapi terdapat jenama lain penyejuk. Istilah-istilah ini digunakan secara bergantian.

Dalam bentuk gasnya, Freon akan sangat perlahan keluar dari sistem penghawa dingin kereta. Ia biasa. Seluruh sistem terdiri daripada banyak bahagian yang diperbuat daripada logam dan bahan yang berbeza. Bahagian-bahagian itu panas dan berkembang, dan menjadi sangat sejuk dan bersentuhan di beberapa tempat, kadang-kadang segera bersebelahan. Sesuatu akan bocor, atau sebaliknya meresap, di bawah syarat-syarat tersebut. Apabila Freon meresap, ia mengambil minyak penyejuk dengannya kerana kedua-dua bahan tersebut bercampur-campur bersama dalam sistem penghawa dingin tertutup.

Minyak ini berfungsi beberapa tujuan. Ia menyembur van pemampat, jadi ia memampatkan gas Freon lebih baik, dan mengekalkan pemampat senyap seperti yang dilakukannya. Lose Freon dan anda juga kehilangan minyak berharga, belum lagi kapasiti penyejuk. Jika anda membuat kesilapan yang biasa untuk menambah hanya Freon tanpa menambahkan minyak pada masa yang sama, sistem akan menghasilkan udara sejuk dalam masa yang singkat, maka pemampat akan gagal secara dramatik (dan mahal) daripada kekurangan pelinciran.

Minyak penyejuk juga membantu mengelak sistem daripada meresap. Kotak minyak pelbagai cincin O yang menutup sistem ini, dan melincirkan meterai aci neoprena pemampat, supaya ia lembut supaya ia dapat menutup dengan lebih baik.

Jadi, jangan berhemat minyak. Ia murah. Tetapi pastikan untuk mendapatkan jenis minyak yang betul, kerana kereta yang berbeza memanggil jenis dan berat minyak penyejuk yang berlainan. Mereka tidak saling bercampur-campur dengan satu sama lain, dan ketika mereka saling bertemu, mereka akan mengeraskan ke dalam barang-barang yang melakukan kerosakan mahal.

Oleh itu, lihatlah dalam manual rujukan. Sekiranya anda tidak mempunyai satu, tanya kedai alat ganti anda untuk melihatnya.

Aircond Membuat Bau Musty Di dalam Kereta Anda

Inti penyejat dalam sistem penghawa dingin kereta anda adalah pemasangan halus yang kelihatan seperti radiator aluminium kecil. Ia biasanya hidup di bawah papan pemuka. Itulah di mana tindakan penyejukan berlaku apabila Freon panas dalam bentuk cair memasuki bentuk gas. Proses ini menghilangkan haba dari bahagian dalam kereta.

Evaporator terdedah kepada kakisan dari dalam, dan ia berlaku di bahagian bawah mana bahan-bahan sedimen dan bahan kimia berbahaya berkumpul. Graviti menarik bahan-bahan yang menghancurkan di sana. Minyak lebih berat dari Freon, jadi ia menetap di bahagian bawah penyejat dan dipaksa keluar dari lubang kecil yang membentuk kakisan.

Jadi, penyejat itu tinggal di kawasan yang sangat gelap, terhad di bawah papan pemuka kereta anda. Ia tidak pernah melihat cahaya hari. Ia menjadi sangat sejuk dan basah kerana ia menghilangkan kelembapan dari udara sambil menyejukkannya. Anda telah melihat bahawa kelembapan menetes di bawah kereta anda pada hari-hari panas ketika A / C sedang berjalan.

Sejuk, lembap dan gelap adalah resipi yang sempurna untuk acuan dan cendawan untuk membentuk, terutamanya jika ada habuk, seperti biasanya. Jika anda mendapat bau apak setiap kali anda menghidupkan A / C anda, ada sebab anda.

Ia murah untuk diperbaiki. Kadang-kadang ia juga percuma. Perumahan penyejat akan selalu mempunyai lubang longkang di bahagian bawah untuk membiarkan longkang kelembapan terkondensasi tanpa bahaya. Lubang saliran akan mempunyai hos neoprena lembut, dan hos itu sering akan runtuh dengan usia. Cari hos dan potong hujungnya yang runtuh untuk membolehkan air terapung dibuang dengan bebas. Jangan terkejut sekiranya kuartalan air terperangkap datang apabila anda mengeluarkan hos. Itu mengesahkan anda mendapati masalah itu.

Cara yang baik untuk membunuh cendawan adalah untuk memecahkan pemampat udara dari beberapa blok sebelum anda pulang ke rumah dan biarkan penyejat keluar. Untuk melakukan itu, matikan A / C untuk "melepaskan" dan biarkan kipas dihidupkan. Itu akan mengeringkan penyejat itu, tetapi anda masih perlu mempunyai udara sejuk keluar dari lubang luncur dari kesejukan sisa penyejat aluminium.

Anda juga boleh membeli pembersih penyejat aerosol. Ia seperti semburan aerosol yang anda gunakan untuk membersihkan kaunter dapur dan permukaan bilik mandi anda, tetapi ia juga mengandungi minyak wangi untuk membuat bau kereta anda baik. Atau, anda hanya boleh menggunakan pembersih aerosol dapur. Jalankan enjin, putarkan A / C untuk "merunduk" dan semburkan kuman disinfektan ke dalam pembukaan pengambilan A / C di bawah sisi penumpang di papan pemuka. Pembukaan itu menghisap udara dari dalam kereta, jelas, terus ke penyejat.

Jika penghawa dingin kereta anda meniup rambut panas dan enjin kereta mengalir apabila A / C dihidupkan, anda mempunyai kipas penyejuk radiator yang buruk. Kipas ini menarik udara melalui kondenser A / C, yang dipasang di hadapan radiator, kemudian melalui radiator. Oleh kerana kedua-dua bahagian ini kurang aliran udara, kedua-dua A / C dan enjin sedang panas.

Ia mudah dan murah untuk diperbaiki. Gantikan kipas penyejuk. Semasa anda berada di sana, bersihkan sirip kondenser dengan hos Taman.

Aliran Udara Lemah Dari A / C Dash Vents

Sekiranya aliran udara dari ventilasi dashing udara lemah, anda mempunyai penapis udara kabin tersumbat. Adakah anda meletakkan kereta anda di bawah pokok untuk mengelakkannya daripada matahari? Ia mungkin tersumbat dengan daun dan jarum pain.

Tidak peduli bahawa sap pokok tidak baik untuk cat anda, dan yang terperangkap, daun basah menyebabkan karat di mana sahaja mereka berkumpul di dalam kereta. Daun, ranting dan serpihan juga menghalang aliran udara luar dari pangkal kaca ke dalam kereta.

Baca manual pemilik anda untuk mengetahui di mana penapis udara kabin adalah, beli yang baru, dan kemudian pasangkannya. Yang lama akan menjadi seperti kotor sebagai beg pembersih vakum.

Aliran Air Mengalir Antara Dingin dan Sejuk

Sekiranya aliran udara anda bertukar menjadi sejuk, hanya sejuk sekali lagi, anda tidak perlu risau. Perubahan dalam suhu udara adalah normal kerana kitaran pemampuk akan dihidupkan dan dimatikan berulang kali. Mengapa ia berbuat demikian? Untuk menjadikan kereta lebih mahal untuk membina, itulah sebabnya.

Anda boleh membeli termometer A / C. Ini alat yang sangat murah yang kelihatan seperti termometer dapur, kecuali termometer A / C lulus untuk membaca suhu yang lebih rendah. Kereta anda tidak panas.

Letakkan termometer baru anda di bengkel papan pemuka pusat. Semasa memandu di kelajuan lebuh raya, termometer perlu membaca serendah, katakan, 38 darjah, mungkin sedikit kurang. Kemudian pemampat akan dimatikan, dan anda akan melihat peningkatan suhu untuk, katakan, kira-kira 58 darjah. Kemudian pemampat akan beralih kembali untuk membawa suhu kembali ke bawah. Kitaran akan mengulangi sendiri secara berterusan. Aneh, kan?

Tahun lalu, kereta mempunyai bahagian tambahan, mahal dan pemampat A / C yang berat dan berkuasa tenaga yang akan berjalan secara berterusan, semua untuk memastikan aliran udara datang dari lubang luncur pada suhu malar. Apabila suhu penyejat akan mendekati pembekuan, injap akan mengalihkan beberapa Freon yang dipanaskan kembali melalui penyejat untuk mengelakkan penebalan.

Kemudian, seseorang tahu bahawa mereka boleh meninggalkan bahagian-bahagian itu dan hanya pemampat itu dimatikan apabila penyejat itu mendekati keadaan pelangsingan. Reka bentuk yang murah, bukan? Kereta mewah masih mempunyai injap untuk membolehkan pemampat berjalan dengan lancar dan mengekalkan udara keluar udara pada suhu malar, sama seperti pada hari-hari lama yang baik.

Tiada aliran udara di semua dari lubang Dash

Jika anda tidak mendapat udara dari lubang dash, motor blower HVAC telah berhenti berjalan. Beberapa isu boleh mewujudkan keadaan ini. Motor murah rosak, atau relay murah yang memberi makan kuasa itu tidak baik. Atau, perintang yang mengawal kelajuan penggemar adalah buruk, juga tidak terlalu mahal untuk diganti.

Jika anda tahu sedikit tentang elektrik, anda boleh menguji litar sehingga anda mengasingkan masalah. Mudah-mudahan, bukan sesuatu yang sangat mahal yang perlu diperbaiki, seperti modul kawalan elektronik.

Tips Penyelenggaraan Penyaman Udara Kereta

Jalankan A / C di Winter From Time to Time

Jika anda tidak menggunakan defroster cermin depan semasa musim sejuk, sistem A / C akan tetap terbiar. Bahawa tidak aktif tidak baik untuk semua cincin O, dan itu sangat tidak baik untuk pemampat. Semua bahagian ini perlu mandi minyak setiap minggu atau lebih, walaupun cuaca sejuk.

Pastikan A / C Condenser Clear

Inilah tip lain. Pemeluwap A / C, bahagian di hadapan radiator, satu dengan semua sirip yang membengkokkan begitu mudah apabila anda menyentuhnya, benar-benar perlu dipelihara dari daun, kotoran dan juga beg runcit plastik yang dapat disedut dari jalan dan rumah di sana. Semua sampah menghalang aliran udara melalui pemeluwap, yang menyebabkan pemampat menjadi terlalu panas dan gagal. Lihat sahaja kondensor setiap bulan biru dan pastikan ia bersih. Itu bukan terlalu banyak bertanya.

Dapatkan Kelembapan daripada Sistem A / C Anda

Malah sedikit kelembapan di udara terlalu banyak kelembapan untuk meninggalkan di dalam sistem A / C selepas anda membukanya untuk pembaikan. Kelembapan akan membekukan dan menyebabkan penyumbatan, yang paling sedikit masalah anda. Lebih buruk lagi, ia akan bertindak balas dengan minyak penyejuk dan menjadikannya menjadi keras seperti residu lilin. Itu tidak baik untuk bahagian yang mahal. Anda perlu mendapatkan kelembapan. Jangan melangkau langkah itu. Itulah yang dilakukan pam pengangkut.

Kami melayani pembaikan aircond di wilayah sungai petani, saga blm, kota kinabalu, ipoh, penang, puchong, putrajaya, bangi, melaka, kajang, kancil, kelisa, kembangan, klang, kuantan, kuching, dengkil, ition, bintulu, alor, johor bahru, shah alam, gombak, seri kembangan, bangi

Tags: #cara mengesan kerosakan aircond kereta #jenis kerosakan aircond kereta #kereta anda #kerosakan aircond kereta myvi #punca kerosakan aircond kereta #tanda kerosakan aircond kereta


Warning: Illegal offset type in isset or empty in /home/belf5358/public_html/wp-content/plugins/content-engage-dev/model/excerptHandler.php on line 137