Jasa Compressor Air Conditioner Rumah Rosak di Victoria, Labuan

Jasa Compressor Air Conditioner Rumah Rosak di Victoria, Labuan

Jasa Compressor Air Conditioner Rumah Rosak di Victoria, Labuan . Tanda- tanda compressor Penghawa Dingin rosak dan solusinya secara gampang dan jimat batjet


Assalamualaikum. Kali ini Jasa Air Conditioner Rumah Murah ingin menyiarkan tentang compressor Air Cond. Compressor merupakan alat yang paling penting dalam mesin Air Cond sebab compressor ialah pengerak gas Air Conditioner agar dapat mengedarkan dan menghisap panas, compressor digunakan untuk mengepam gas bukan cecair sebab compressor menggunakan sistem omboh.Terdapat beberapa jenis kompresor tetapi Perkhidmatan Aircon Rumah Murah bahas berikut adalah compressor yang menggunakan gegelung sebagai mesin memandu, banyak hal yang menyebabkan compressor memecah adalah:


1. Limpahan

Kelebihan beban terjadi kerana adanya gas yang telalu berlebihan untuk dipam oleh compressor sehingga compressor tidak bisa mendorong lagi mengakibatkan pusingan rotor berhenti / pelan dan elektrik sangat berlebihan mengakibatkan gegelung terbakar dan compressor rosak.


Penyelesaian: Elakkan pengecasan terlalu banyak gas Aircon. Lihat berapa banyak gas Penghawa Dingin mencukupi untuk Air Con anda. Tidak lama kemudian boleh berlebihan (Outdoor Off)


baca juga: Service Compressor Air Con Rosak


2. Dari pada Minyak

kehabisan minyak berlaku kerana adanya kebocoran pada sistem gas Aircond sehingga minyak keluar dari sistem gas Penghawa Dingin yang mengakibatkan mesin berputar tanpa pelincir dan mengakibatkan panas yang berlebih, overload mengakibatkan gegelung terbakar dan compressor Air Con rosak.


Penyelesaian: Nah jika ini biasanya dikeranakan oleh Air Cond yang sama. Ya bisa dinyatakan tanpa pasang / pasangan asal. Makan ia ada kebocoran. Penyelesaian kandungan pelumas kembali, vakum, mencari kebocoran kemudian kimpalan atau mengetatkan dan kandungan gas Aircond kembali.


3. Aliran dan Voltan

Arus dan voltan sangat menentukan kerosakan yang berlaku kepada compressor Penghawa Dingin, walaupun mana-mana compressor Aircon baru jika arus dan tegangan Electrik tidak sepadan boleh menyebabkan kerosakan, kerana gegelung motor sangat sensitif terhadap arus dan voltan.


Penyelesaian: Wahh, jika ini anda tidak perlu bertanya lagi. semua Aircon juga sudah tahu. Penyelesaiannya cuba kabel elektrik ac dibuat secara berasingan. anda boleh menggunakan MCB.


4. Kapasitor Mati

kapasitor adalah alat yang fungsinya untuk menggeser fasa sehingga kutub bantu mempunyai kecenderungan ke kanan atau ke kiri kerana itulah kapasitor sangat berperanan penting pada mesin kapasitor, sehingga kalau kapasitor mati pemutar tidak boleh berputar kerana tidak mempunyai kecenderungan yang mengakibatkan lilitan terbakar kerana terjadi arus pendek pada lilitan (compressor 1 fasa dibawah 1/2 PK menggunakan PTC dan 1/2 PK keatas menggunakan kapasitor, guna PTC hampir sama dengan kapasitor hanya saja PTC tidak menimbulkan pergeseran fasa hanya memberikan kutub bantu yang muncul beberapa saat sahaja sedangkan compressor 3 fasa tidak memakai kapasitor atau PTC)


Penyelesaian: Mudah, Ganti dengan yang baru.


5. Dead-end

kebuntuan yang berlaku pada peredaran gas Penghawa Dingin boleh menyebabkan compressor bekerja sangat keras sebab pada paip tekan, tekanan menjadi sangat tinggi dan pada paip hisap menjadi sangat rendah, hal ini menyebabkan compressor Aircon kelebihan beban kerana kelebihan beban. Impasse boleh berlaku di semua bahagian edaran gas Air Conditioner tetapi kebuntuan yang paling biasa adalah pengembangan kerana pengembangan adalah bahagian terkecil dari laluan berbanding yang lain.


Penyelesaian: Kebuntuan boleh diatasi dengan berkelip atau menggantikan bahagian tersumbat.


6. Pengecasan Gas Aircond yang tidak betul

kesalahan pengisian gas Air Cond atau minyak boleh menyebabkan kerosakan pada compressor, ini kerana compressor direka sedemikian rupa oleh kilang untuk diisi dengan gas Air Cond dan minyak tertentu saja, jika compressor diisi dengan gas Air Conditioner dan minyak yang tidak ada pada ketentuan boleh mengakibatkan komponen-komponen yang ada compressor menjadi rosak kerana ia tidak sesuai dengan gas Air Con dan minyak.


Penyelesaian: Nah, jika ini anda tidak nihh secara rawak. Anda perlu memadankan gas Air Cond yang anda mahu isi ke dalam Penghawa Dingin anda. Terdapat R22, R32, Inverter


7. Aus dan karat

keadaan compressor lama sering menyebabkan haus dan karatnya adalah wajar jika compressor berusia 5-10 tahun. Haus yang berlaku pada compressor biasanya pada omboh ini ditunjukkan oleh tiada penyejat, arus kecil, tekanan gas Penghawa Dingin pada paip akhbar dan paip sedutan tidak jauh berbeza. Karat boleh berlaku di dalam badan compressor dan boleh bocor pada compressor.


Penyelesaian: 100% Gantikan: DNah, Apa yang saya jelaskan di atas sememangnya berguna untuk Penghawa Dingin anda di rumah. Cukup sekian artikel Jasa Compressor Air Conditioner Rumah Rosak di Victoria, Labuan Wasallam 🙂