Perkhidmatan Compressor Aircond Rumah Rosak di Gombak, Malaysia

Perkhidmatan Compressor Aircond Rumah Rosak di Gombak, Malaysia

Perkhidmatan Compressor Aircond Rumah Rosak di Gombak, Malaysia . Tanda- tanda compressor Aircond rosak dan solusinya secara gampang dan jimat batjet


Assalamualaikum. Kali ini Layanan Aircond Rumah Murah ingin menyiarkan tentang compressor Penghawa Dingin. Compressor adalah alat yang paling penting dalam mesin Penghawa Dingin sebab compressor ialah pengerak gas Aircond agar dapat mengedarkan dan menghisap panas, compressor digunakan untuk mengepam gas bukan cecair sebab compressor menggunakan sistem omboh.Terdapat beberapa jenis kompresor tetapi Servis Aircon Rumah Murah bahas berikut merupakan compressor yang menggunakan gegelung sebagai engine memandu, banyak hal yang menyebabkan compressor memecah adalah:


1. Limpahan

Kelebihan beban terjadi kerana adanya gas yang telalu tinggi untuk disirkulasikan oleh compressor sehingga compressor tidak bisa mengepam lagi mengakibatkan pusingan rotor berhenti / pelan dan elektrik sangat berlebihan mengakibatkan gegelung terbakar dan compressor rosak.


Penyelesaian: Elakkan pengecasan terlalu banyak gas Aircon. Lihat berapa banyak gas Air Con mencukupi untuk Aircond anda. Tidak lama kemudian boleh berlebihan (Outdoor Off)


baca juga: Perkhidmatan Compressor Air Cond Rosak


2. Dari pada Minyak

kehabisan minyak berlaku kerana adanya kebocoran pada sistem gas Aircond sehingga minyak keluar dari sistem gas Air Conditioner yang mengakibatkan mesin berputar tanpa minyak dan mengakibatkan panas yang berlebih, panas yang sangat tinggi mengakibatkan gegelung terbakar dan compressor Air Con rosak.


Penyelesaian: Nah jika ini biasanya dikeranakan oleh Air Cond yang sama. Ya boleh dinyatakan tanpa pasang / pasangan asal. Makan ia ada kebocoran. Penyelesaian kandungan minyak kembali, vakum, mencari kebocoran kemudian kimpalan atau mengetatkan dan kandungan gas Air Conditioner kembali.


3. Aliran dan Voltan

Arus dan voltan sangat menentukan kerosakan yang berlaku kepada compressor Air Con, walaupun mana-mana compressor Air Cond baru jika arus dan tegangan Electrik tidak sepadan boleh menyebabkan kerosakan, kerana gegelung motor sangat sensitif terhadap arus dan voltan.


Penyelesaian: Wahh, jika ini anda tidak perlu bertanya lagi. semua Air Cond juga sudah tahu. Penyelesaiannya cuba kabel elektrik ac dibuat secara berasingan. anda boleh menggunakan MCB.


4. Kapasitor Mati

kapasitor adalah alat yang digunakan untuk menggeser fasa sehingga kutub bantu mempunyai kecenderungan ke kanan atau ke kiri kerana itulah kapasitor sangat berperanan penting pada motor kapasitor, sehingga kalau kapasitor mati pemutar tidak boleh berputar kerana tidak mempunyai kecenderungan yang mengakibatkan lilitan terbakar kerana terjadi arus pendek pada lilitan (compressor 1 fasa dibawah 1/2 PK menggunakan PTC dan 1/2 PK keatas menggunakan kapasitor, fungsi PTC hampir sama dengan kapasitor hanya saja PTC tidak menyebabkan pergeseran fasa hanya memberikan kutub bantu yang muncul beberapa saat sahaja sedangkan compressor 3 fasa tidak menggunakan kapasitor atau PTC)


Penyelesaian: Mudah, Ganti dengan yang baru.


5. Dead-end

kebuntuan yang berlaku pada peredaran gas Aircond boleh menyebabkan compressor bekerja sangat keras sebab pada paip tekan, tekanan menjadi sangat tinggi dan pada paip hisap menjadi sangat rendah, hal ini menyebabkan compressor Aircond kelebihan beban kerana kelebihan beban. Impasse boleh berlaku di semua bahagian edaran gas Penghawa Dingin tetapi kebuntuan yang paling biasa adalah pengembangan kerana pengembangan adalah bahagian terkecil dari laluan berbanding yang lain.


Penyelesaian: Kebuntuan boleh diatasi dengan berkelip atau menggantikan bahagian tersumbat.


6. Pengecasan Gas Aircond yang tidak betul

kesalahan pengisian gas Penghawa Dingin atau minyak boleh menyebabkan kerosakan pada compressor, ini kerana compressor direka sedemikian rupa oleh kilang untuk diisi dengan gas Air Cond dan minyak tertentu saja, jika compressor diisi dengan gas Air Con dan minyak yang tidak ada pada ketentuan boleh mengakibatkan komponen-komponen yang ada compressor menjadi rosak kerana ia tidak sesuai dengan gas Air Con dan minyak.


Penyelesaian: Nah, jika ini anda tidak nihh secara rawak. Anda perlu memadankan gas Air Cond yang anda mahu isi ke dalam Aircon anda. Terdapat R22, R32, Inverter


7. Aus dan karat

keadaan compressor lama sering menyebabkan aus dan karatnya adalah wajar jika compressor berusia 5-10 tahun. Haus yang berlaku pada compressor biasanya pada omboh ini ditunjukkan oleh tiada penyejat, arus kecil, tekanan gas Air Con pada paip akhbar dan paip sedutan tidak jauh berbeza. Karat boleh berlaku di dalam badan compressor dan boleh bocor pada compressor.


Penyelesaian: 100% Gantikan: DNah, Apa yang saya jelaskan di atas sememangnya berguna untuk Air Conditioner anda di rumah. Cukup sekian artikel Perkhidmatan Compressor Aircond Rumah Rosak di Gombak, Malaysia Wasallam 🙂